Президентът на федерацията ни по спортна гимнастика Никола Проданов категорично отсече, че натурализираната състезателка Виктория Карпенко повече няма място в българския национален тим след отказа си да играе на Световното първенство в Германия.

Проданов коментира и другата актуална тема за евентуалния негов наследник Йордан Йовчев и заяви, че с радост ще предложи Данчо да го замени след изтичането на мандата му през ноември догодина.

„Има разговори за това Йовчев да ме наследи. Да го оставим да се представи достойно на Олимпиадата. Моят мандат изтича през ноември 2008 година и с радост бих предложил Данчо да стане председател. Убеден съм, че Общото събрание няма да възрази”, бяха думите на Проданов.

„Гордея се с всички, които представяха България на Световното. Женската гимнастика беше пред ликвидиране преди години, но при мъжете имаме велик гимнастик като Йордан Йовчев. Той ще стане единственият в света участвал на пет Олимпиади”, каза Проданов на Летище София при посрещането на Йовчев и сподели своята позиция за скандала с Карпенко и нейния личен треньор Георги Виденов, който е и бивш наставник на националния ни тим-жени.

„Наистина е скандал отказът за участие в Щутгарт на Виктория Карпенко. Тя можеше да каже мотивите си още преди замиването на представителния ни отбор, но се качи на автобуса. Заради нея не взехме друга перспективна гимнастичка на нейно място. Предполагам, че е знаела, че няма да участва още преди заминаването. Да беше казала нещо в София. Държанието й е безпрецедентно и то на квалификация за Олимпийските игри”, разказа Никола Проданов и продължи: „Карпенко получава три пъти повече от всички останали гимнастички. Доверието към нея и треньора й Виденов е снето. Това е липса на морал. Явно трябва да се ограничаваме от чужди състезатели. Тя повече няма място в националния и да иска да играе - да го прави за друга държава.”

Проданов коментира и очевидно продължаваща конфронтация с Георги Виденов, с който също отношенията се прекратяват.

„Виденов има договор с федерацията като личен треньор на Карпенко. Факт е, че на държавното първенство не участваха, а аз направих компромис и я поканихме за Световното. Не виждам вътрешен мотив. Договорът й щеше да е за двойно по-голяма сума, ако беше успяла да изпълни целите. Тя не представи медицинско, а просто отказа да играе”, допълни Проданов и заяви, че ако е грубо това, че след решението на Карпенко й е казал веднага да напусне хотела и вече не се интересуват от нея, но нека е така.